Voor het eerst in vijf jaar daling in aantal verkochte hypotheken

Door de krapte op de woningmarkt zijn er afgelopen kwartaal voor het eerst in vijf jaar minder hypotheken verkocht. In totaal werden er 80.000 hypotheken verstrekt, 3 procent minder dan een jaar geleden, schrijft consultant G&H Consulting in een nieuw rapport over de hypotheekmarkt.

De omzet van de verkochte hypotheken is wel gestegen. Dat komt doordat hypotheken steeds hoger liggen door de stijgende huizenprijzen. De gemiddelde hypotheeksom kwam voor het eerst boven de 300.000 euro uit. Er was vooral een sterke afname in leningen voor starters op de woningmarkt. Het aantal kredieten voor die groep liep met 11 procent terug.

"Het is dan ook niet meteen een crisis, maar de groei van de afgelopen jaren zet volgens ons niet meer door", zegt Joppe Smit van IG&H. "Hypotheekadviseurs maar ook alle andere marktpartijen die verdienen aan woningverkopen, zoals verhuizers, zullen dat gaan merken."

Starters
Voor starters is het steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Er is minder aanbod van woningen en de prijzen lopen verder op. De sterke afname in het starterssegment laat volgens IG&H zien dat kopers van hun eerste huis willen het moeilijker hebben gekregen op de woningmarkt. Een ander signaal is het geslonken marktaandeel van starters. Zij vormden vier jaar geleden nog de grootste categorie afnemers van een hypotheek. Nu zijn ze goed voor minder dan een kwart van de markt, terwijl doorstromers meer dan de helft daarvan vertegenwoordigen.

Volgens Smit, die onder meer banken adviseert, leidt de moeilijke positie van starters tot een nieuwe tweedeling in de samenleving. "Wij denken dat je starters moet gaan helpen. Een subsidie bijvoorbeeld bij aanschaf van de eerste woning. Of woningen echt beschikbaar houden voor starters en uit handen houden van particuliere investeerders."

Ook makelaarsvereniging NVM waarschuwde al voor de gevolgen van de toenemende krapte op de woningmarkt. De makelaars zien graag dat het aantal nieuwbouwwoningen in versneld tempo wordt opgevoerd.