Starters hebben aankoopmakelaar nodig

De starter heeft het nog steeds moeilijk op de woningmarkt en moet van goeden huize komen om nog een kans te maken op een woning. Het aanbod daalt, de prijzen stijgen en particuliere beleggers zijn een geduchte concurrent. RTLZ heeft zich verdiept in de opties voor de starters en vroeg drie deskundigen wat de mogelijkheden nog zijn.

"De betaalbaarheid wordt in toenemende mate een probleem, er zijn niet genoeg huizen die in het bereik van de gemiddelde starter vallen", stelt Rabobankeconoom Christian Lennartz aan RTLZ. Marcel Trip van Woonbond geeft bijval: "Zeker in de steden is het lastig, want juist daar willen veel starters wonen vanwege werk." Het gevolg: "Zeker voor een alleenstaande is het moeilijk om een gemiddeld koophuis te kopen", aldus Lennartz.

Loan to value gedaald
De starters hebben het al lange tijd moeilijk op de woningmarkt, maar dit neemt steeds verder toe mede door de verlaging van de loan to value. De maximale hypotheek is gedaald van 101 procent naar 100 procent en het is alleen nog mogelijk om de maximale waarde van het huis te financieren. ''De tijd van een goedkope lening is voorbij", vertelt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis." Starters zonder spaargeld kunnen moeilijk een woning kopen", beaamt Lennartz. Bij de koop van een huis, zijn de klanten behalve de prijs van het huis ook geld kwijt aan een makelaar, een bouwkundige keuring, de notariskosten en een eventuele verbouwing. Veel starters leenden daarom extra geld, om deze extra kosten te kunnen betalen.

Meer evenwicht
Lennartz verwacht wel dat er op een gegeven moment een evenwicht wordt bereikt, omdat voor iedereen dezelfde eisen gelden. "Op de langere termijn zijn de strengere leennormen wel goed, omdat huizenkopers zich niet in de diepe schulden kunnen steken", voegt hij nog toe. Maar dat is voor wie nu een huis in de Randstad wil kopen, een schrale troost. "Met wat ze mogen lenen, komen ze niet aan een bod toe, tenzij ze een schenking of lening van rijke ouders kunnen krijgen", aldus Lennartz.

Bouwen
''Dat er maar zo weinig huizen te koop staan, komt omdat er jarenlang zo weinig is gebouwd en de bouw nu 'worstelt met een tekort aan handjes'', legt De la Porte uit. "Pas als de bouw flink op gang is, komt er een verhuisgolf op gang." Ook voor wie wil huren, speelt dit probleem, aldus Trip. "Door corporaties is drastisch minder gebouwd vanwege de crisis en de verhuurdersheffing, dat probleem is niet zo snel weggewerkt." Maar er zijn uiteraard wel opties: in 'de regio' zijn de huizenprijzen minder hard gestegen en nog niet op het niveau van de piek in 2008, vertelt Lennartz. Een andere optie is natuurlijk om te huren.

Hoofdstad als attractie
"Mensen rennen af op een woning in Amsterdam zoals op een nieuwe attractie in de Efteling die zorgt voor lange rijen", vertelt De la Porte. De woningmarkt in de hoofdstad heeft als extra nadeel dat er veel kapitaalkrachtige expats in willen wonen, zegt hij. Hij noemt de komst van het Europese Medicijnagentschap EMA als voorbeeld. Om de Europese instelling naar Nederland te halen, is beloofd dat er woningen beschikbaar komen voor de 900 werknemers.

Prijsbubbel
Amsterdam links laten liggen, kan de klant bovendien in de toekomst flinke kopzorgen besparen. In sommige delen is namelijk inmiddels sprake van een prijsbubbel, vertelt Lennartz. "In sommige buurten is de gemiddelde prijs in vier jaar met 160.000 euro gestegen."De verklaring: (particuliere) beleggers die bereid zijn hoge prijzen te betalen om te kopen, kopen om vervolgens het pand te verhuren: 'buy to let', zoals Lennartz het verwoordt.

Aankoopmakelaar van belang
Wie toch per se wil kopen, doet er volgens De la Porte goed aan een aankoopmakelaar te nemen in de gemeente waar hij wil gaan wonen. "Daar betaal je voor, we juichen het niet toe, maar zij weten vaak eerder welke huizen in de verkoop gaan dan dat het op funda staat en dus is het onontkomelijk", zegt hij.

Lage rente
De hypotheekrente is nu erg laag, omdat de ECB een extreem lage rente rekent aan banken die bij de centrale bank geld lenen. Als het rentetarief weer omhoog gaat, zal ook de hypotheekrente weer stijgen. En dat betekent dat uw (potentiële) klanten dus nog minder kunnen lenen.

Bron: RTLZ