Florius belooft hypotheek nog voor er bod is gedaan

Hypotheekverstrekker Florius lanceert de Financierings Belofte, zo meldt AM.web. Huizenzoekers krijgen met dit product een geaccepteerd hypotheekaanbod op basis van inkomen, nog voor ze een bod hebben uitgebracht. ‘Zo heb je een voorsprong bij het bieden. In sommige regio’s is dat momenteel heel interessant.’

Florius wil hiermee stress wegnemen en klanten zekerheid bieden in een krappe huizenmarkt. “We geven de klant een soort pre-offer. Dat is een volledige geaccepteerd hypotheekaanbod, maar nog zonder onderpand”, legt Florius-directeur Karin Polman uit aan AM. “We toetsen inkomen en alle andere verplichtingen. De belofte is 3 of 12 maanden geldig. Dat geeft de klant de kans om naar een woning te kijken en snel een bod te doen. Daarna toetsen we uiteraard nog op onderpand, maar dat verandert het aanbod niet.”

Voorbeeld Scandinavië

Volgens Polman is het product nieuw in Nederland, maar heeft het in Scandinavië al wel voet aan de grond gekregen. Een sneller hypotheekproces is niet de belangrijkste motivatie, zegt ze. “Nu schieten kopers juist vaak in de stress zodra een bod geaccepteerd is: zou het wel lukken alles rond te krijgen? Als je zekerheid hebt dat je de hypotheek krijgt op je inkomen, kun je bovendien gericht een bod doen. Zo heb je een voorsprong bij het bieden. In sommige regio’s is dat momenteel heel interessant.”

Bindend voor geldverstrekker

De Financierings Belofte toetst op dezelfde wijze als het huidige bindend hypotheekaanbod, maar dan uitgezonderd de aan te kopen woning. De geboden garantie is 100 procent, aldus Polman, op voorwaarde dat de waarde van het onderpand na toetsing overeenkomt met de koopprijs. Voor Florius is de belofte bindend, voor klanten niet. Zij hoeven het renteaanbod ook niet te tekenen. Het aanbod gaat uit van een 100 procent marktwaarde van het onderpand. Polman: “Voor dat bedrag kan de klant dus kopen.” Mits het pand de hypotheeksom waard is.

Experiment

Het product heeft nog geen landelijke dekking. Florius, een dochter van ABN Amro, biedt het nieuwe product eerst alleen aan in een gebied tussen Amersfoort en Enschede. Als het experiment succesvol blijkt, volgen andere regio’s. De geldverstrekker wil tot eind 2018 maximaal 200 financieringsbeloften doen. Daarna volgt een evaluatie.

Zonder hypotheekgarantie

De Financierings Belofte is alleen beschikbaar voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie. Polman: “De strikte regels van NHG maken het voor dit experiment te ingewikkeld om het ook bij NHG-hypotheken aan te bieden. We zijn wel met ze in gesprek of dat in de toekomst mogelijk is.”

Bron: AMweb.nl