ABN Amro voorziet verdere prijsstijging door woningtekort

Het Economisch Bureau van ABN Amro stelt de ramingen voor de huizenprijzen in 2018 verder omhoog bij. De bank verwacht niet dat het einde van de forse prijsstijgingen in zicht is. Ook wordt gewaarschuwd voor te grote afzijdigheid van gemeenten bij de broodnodige realisering van nieuwbouw.

De economen van de bank verkondigen in de nieuwe Woningmarktmonitor dat een woning in 2018 uiteindelijk gemiddeld 9 procent duurder wordt in vergelijking met 2017. Volgend jaar komt de bank uit op 7 procent stijging, net als de Rabobank. ING verwacht ‘slechts 4,4 procent’ en voorspelt dat de huizenmarkt volgend jaar wat afkoelt. “Erger dan dit wordt het niet”, zei een econoom van ING deze week tegen RTL Z.
“Een stijging van 4,4 procent lijkt me stug”, zegt Philip Bokeloh van ABN Amro. “Wij zijn wellicht iets optimistischer over de economische vooruitzichten”, verklaart hij de verschillende ramingen.

1 miljoen extra nieuwbouwwoningen

Naar schatting zijn er volgens de bank tot en met 2035 1 miljoen extra nieuwbouwwoningen nodig, waarvan ruim de helft al voor 2025 gerealiseerd moet zijn. Een punt van zorg is echter dat gemeenten sinds de crisis terughoudend zijn om opnieuw in bouwgrond te investeren en deze gereed te maken voor bebouwing. 

Situatie zoals in Verenigd Koninkrijk

Bokeloh waarschuwt voor een situatie zoals in Groot-Brittannië. “Hier richten bouwbedrijven zich sterk op grondspeculatie. Hun productiviteit ligt hierdoor lager. De situatie in het Verenigd Koninkrijk toont wat kan gebeuren als we het verwerven en bouwrijp maken van grond geheel overlaten aan de markt. Het is daarom niet wenselijk als gemeenten zich hiervan afzijdig houden. Bovendien kunnen overheden de financiële risico's die hiermee gepaard gaan vaak beter dragen dan marktpartijen.”  

Bron: ABN Amro